Meer leren over een gezonde en groene tuin

Hoe zorg ik voor een gezonde bodem in de tuin?

Een gezonde tuin begint met een gezonde, levende bodem. Dit betekent een bodem die rijk is aan micro-organismen en bodemdieren, zoals schimmels, bacteriën, wormen en aaltjes. Deze organismen breken organisch materiaal af tot voedingsstoffen die opnieuw door planten worden gebruikt om te kunnen groeien en bloeien. Daarnaast helpen bodemmicroben bij het vastleggen van stikstof en koolstof, wat bijdraagt aan gezonde plantengroei en klimaatbeheersing.

Een divers bodemleven bevordert ook de biodiversiteit boven de grond, wat insecten, vogels en andere dieren aantrekt. Helaas wordt de bodemdiversiteit bedreigd door menselijke activiteiten, waardoor bodems minder weerbaar worden en planten kwetsbaarder zijn. Dit leidt tot een grotere afhankelijkheid van bestrijdingsmiddelen en kunstmest, wat de bodem op lange termijn juist verzwakt.

Een gezonde bodem helpt bovendien bij waterbeheer: hij voert overtollig water af en houdt vocht vast tijdens droogte. Ook vermindert hij verontreinigingen en beschermt hij planten tegen ziektes.

Wat kun je doen voor een gezonde bodem?

  • Kies planten die passen bij de grondsoort en zet ze op de juiste plek.
  • Spit zo min mogelijk om. Dit voorkomt verstoring van het bodemleven, behoudt de bodemstructuur en vermindert CO2-uitstoot.
  • Laat tuinafval, zoals bladeren en takjes, tussen de planten liggen als mulch. Dit onderdrukt onkruid, houdt vocht vast en levert geleidelijk voedingsstoffen.
  • Maak een eigen composthoop voor een vruchtbare bodem en meer biodiversiteit. Bekijk hier handige composteringstips.

Door deze eenvoudige stappen help je de bodem gezond te houden en creëer je een tuin vol leven!

 

We zijn al aardig onderweg